Blåbärspraliner

Tillräckligt söta för att tillfredställa sötsuget och tillräckligt ”nyttiga” för att äta med gott samvete. Dessa kommer bli en favorit till helgkaffet

Blir c 30 små. Grundreceptet kommer från http://sotasaker.com/ som är en av mina favoriter när det gäller just söta saker. Jag har justerat det lite (minskat på russin och choklad)

  • 1½ dl blandade nötter (jag använde mandel, cashew och valnötter)
  • 0,75 dl russin
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl frysta blåbär
  • 150 g mörk choklad (70%)
  • 1 msk rapsolja
  • små aluminiumformar (t.ex. ischokladformar)

Blanda nötter, russin och sesamfrön i en mixer med knivinsats. Mixa tills allt gått sönder och börjat bilda en halvfast ”deg”. Tillsätt blåbären (de ska vara frysta och inte hinna tina innan användning) och mixa tills smeten är slät och formbar. Ta upp smeten ur mixen och rulla den till små bollar. Ställ dem på bakplåtspapper på en bricka i kylen medan chokladbadet förbereds. Värm rapsoljan i en kastrull och rör ner den finhackade chokladen så att den smälter helt. Se till så att chokladbadet inte bränns genom att ha medelvärme och röra under tiden. Ta av från plattan när chokladen smält. Doppa blåbärsbollarna helt i choklad och lägg dem i formar. Låt dem torka helt i rumstemperatur eller i kylskåp. Förvara dem kallt (gärna i kylen).

Tillsammans med en frozzypack blev detta även en gå bort gåva i helgen. Frozzypack är matlådan som håller kylan i c 7 tim, praktiskt! Finns att köpa på bla bagaren och kocken

Annonser

One thought on “Blåbärspraliner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s