Vecka 16

Vecka 16

Barnet:

Massor av plats att plaska omkring i

Din bebis skulle få plats i din handflata. Fötterna är 2 centimeter långa, och huvudets diameter är ungefär 3 centimeter.

Han eller hon rynkar pannan, suger på tummen och sväljer vatten. Det sistnämnda kan orsaka hicka, men det är ingenting du än så länge känner av.

Barnets hår växer. Och du kan se ögonbryn och naglar alldeles tydligt.

Färglöst, tunt hår som kallas lanugohår börjar nu täcka kroppen. Syftet med håret är att hålla kvar fosterfettet, som bildas under de kommande fyra veckorna. Fosterfett är en oljig substans som skyddar den tunna huden från att torka ut. Lanugohåret försvinner inte förrän i slutet av graviditeten.

Just nu är det fantastiskt bekvämt att vara en bebis. I livmodern är det varmt och gott, och det finns massor av plats att sparka och röra sig på.

Mamman:

Den första sparken

Om det här är ditt andra barn, är det möjligt att du redan har känt av en liten spark. Många kvinnor beskriver känslan som om det bubblar till i magen, som gasbubblor, eller som ett fladder. Du kan ha märkt av det i flera dagar, men inte förstått vad det är.

Men oroa dig inte om du inte känt något. Fosterrörelser känner man oftast för första gången mellan vecka 16 och vecka 20. Och en del barn är mer aktiva än andra, de har redan en alldeles egen personlighet.

Har du märkt att det inte alls är lika skönt att ligga på rygg längre? Bebisen trycker mot aortan, kroppspulsådern, och hindrar blodflödet i din kropp när du ligger på rygg. Det gör att du känner dig svimfärdig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s